Sas en Projecten:
Kleur je dag; ouderen en mensen met dementie kleuren hun erfgoed.
Mascottepad; erfgoedwandeling.

‘Kleur je dag’; Samen met ouderen en mensen met dementie kleuren we, a.d.v. door Saskia van Oversteeg getekende kleurplaten, het Brabantse erfgoed.
Sas illustraties draagt door middel van cultuurbeleving bij aan bovenstaande doelstelling. Ontmoetingsmomenten organiseren waarin ouderen en mensen met dementie in collectief verband speciaal voor de woonlocatie ontworpen kleurplaten gaan inkleuren. Om daarmee de eigen creativiteit te stimuleren, het gevoel van eigenwaarde te versterken en het herkennen van het verleden en het beleven daarvan in groepsverband te activeren.
De kleurplaten bevatten herkenbare elementen en objecten uit de plaats waar zij woonachtig zijn zoals: bijzondere gebouwen als kerkgebouw, gemeentehuis, kasteel, boerderij of fabriek. Maar ook personen of monumenten uit de geschiedenis van de locatie. Bijzondere gebeurtenissen als kermis, bedevaart, carnaval. En verder thema’s uit de jaren vijftig en zestig omdat de ouderen die direct zullen herkennen.
Door de bijeenkomsten in een vast patroon en met enige regelmaat te laten plaatsvinden ontstaat niet alleen een continue stroom van cultuuroverdracht maar ook van een nieuwe vorm van sociaal samenzijn. Mensen die in vergelijkbare situaties verkeren ontmoeten elkaar, vinden steun bij elkaar en kunnen hun ervaringen in het omgaan met hun handicap met elkaar delen.
Hieronder een aantal voorbeelden.

Brabants Bont tafelkleed met Boerenbont bord en Raadhuis van Vught.
N.a.v. Logo Vught.
Glas in loodraam De Petruskerk.


Mascottepad; erfgoedwandeling.
Het mascottepad is een erfgoedwandeling door het erfgoed van, door en voor kinderen gemaakt.
Een voorbeeld hiervan is het Pietertjespad. Dit pad loopt door Vught en is een schatkaart gemaakt in samenwerking met groep 7 van basisschool De Springplank, het Vughts Museum, Bibliotheek Vught, De Petrus en getekend door Saskia van Oversteeg. Het werd mogelijk gemaakt door gemeente Vught, Erfgoed Brabant en Plaza Cultura.

Schatkaart erfgoedwandeling Pietertjespad