actueel

Actueel ; ‘Vincent van Gogh kleur-en tekenboek’, ‘Kleur je dag’, ‘Mascottepad’

Uitgegeven in samenwerking met Van Gogh Brabant.  Een ode aan Vincent van Gogh. Het Vincent van Gogh kleur- en tekenboek staat vol met handgetekende prenten waarbij Sas zich heeft laten inspireren door werk, leven en brieven van Vincent van Gogh. Vooral uit zijn Brabantse geschiedenis heeft Saskia details uit zijn werk, stillevens, gebouwen, bomen, bloemen en personen getekend.
Saskia van Oversteeg tekende met veel liefde en aandacht deze schitterende en originele prenten. Ze tekende hele prenten, maar liet bij een aantal prenten delen weg, zette stippellijntjes of nummertjes. Door zelf lijnen te trekken van stip naar stip en van nummertje naar nummertje, teken je de prent zelf af om hem daarna te kleuren. Zo maak je je eigen Van Gogh!

‘Kleur je dag’; Samen met ouderen en mensen met dementie kleuren we, a.d.v. door Saskia van Oversteeg getekende kleurplaten, het Brabantse erfgoed.
Sas illustraties draagt door middel van cultuurbeleving bij aan bovenstaande doelstelling. Ontmoetingsmomenten organiseren waarin ouderen en mensen met dementie in collectief verband speciaal voor de woonlocatie ontworpen kleurplaten gaan inkleuren. Om daarmee de eigen creativiteit te stimuleren, het gevoel van eigenwaarde te versterken en het herkennen van het verleden en het beleven daarvan in groepsverband te activeren.
De kleurplaten bevatten herkenbare elementen en objecten uit de plaats waar zij woonachtig zijn zoals: bijzondere gebouwen als kerkgebouw, gemeentehuis, kasteel, boerderij of fabriek. Maar ook personen of monumenten uit de geschiedenis van de locatie. Bijzondere gebeurtenissen als kermis, bedevaart, carnaval. En verder thema’s uit de jaren vijftig en zestig omdat de ouderen die direct zullen herkennen.
Door de bijeenkomsten in een vast patroon en met enige regelmaat te laten plaatsvinden ontstaat niet alleen een continue stroom van cultuuroverdracht maar ook van een nieuwe vorm van sociaal samenzijn. Mensen die in vergelijkbare situaties verkeren ontmoeten elkaar, vinden steun bij elkaar en kunnen hun ervaringen in het omgaan met hun handicap met elkaar delen.

Mascottepad; erfgoedwandeling.
Het mascottepad is een erfgoedwandeling door het erfgoed van, door en voor kinderen gemaakt.
Een voorbeeld hiervan is het Pietertjespad. Dit pad loopt door Vught en is een schatkaart gemaakt in samenwerking met groep 7 van basisschool De Springplank, het Vughts Museum, Bibliotheek Vught, DePetrus en getekend door Saskia van Oversteeg. Het werd mogelijk gemaakt door gemeente Vught, Erfgoed Brabant en Plaza Cultura.