actueel

Erfgoedwandeling ‘PietertjesPad Cromvoirt, Pietertje op pad met Lamberti’
Wat maakt Cromvoirt zo bijzonder en welke verhalen moeten verteld worden aan andere kinderen en volwassenen die in het dorp wonen, of het dorp bezoeken? Welk gebouw maakt je nieuwsgierig? En wat is er toch met dat ene graf op de begraafplaats?
Een groep leerlingen van Kindcentrum de Leydraad is vanaf januari op onderzoek uit gegaan in de eigen leefomgeving. Samen met initiator Saskia van Oversteeg van Sas Illustraties, het Vughts Museum, directrice Imre, leerkracht Sandra én met Cromvoirtkenner Theo Vorstenbosch hebben de kinderen gewerkt aan een eigen tocht door Cromvoirt.

Vincent van Gogh kleur- en tekenboek
Een ode aan Vincent van Gogh. Het Vincent van Gogh kleur- en tekenboek staat vol met handgetekende prenten waarbij Sas zich heeft laten inspireren door werk, leven en brieven van Vincent van Gogh. Vooral uit zijn Brabantse geschiedenis heeft Saskia details uit zijn werk, stillevens, gebouwen, bomen, bloemen en personen getekend.
Saskia van Oversteeg tekende met veel liefde en aandacht deze schitterende en originele prenten. Ze tekende hele prenten, maar liet bij een aantal prenten delen weg, zette stippellijntjes of nummertjes. Door zelf lijnen te trekken van stip naar stip en van nummertje naar nummertje, teken je de prent zelf af om hem daarna te kleuren. Zo maak je je eigen Van Gogh!
(Uitgegeven in samenwerking met Van Gogh Brabant).

Kleur je dag
Samen met ouderen en mensen met dementie kleuren we, a.d.v. door Saskia van Oversteeg getekende kleurplaten, het Brabantse erfgoed.
Sas illustraties draagt door middel van cultuurbeleving bij aan bovenstaande doelstelling. Ontmoetingsmomenten organiseren waarin ouderen en mensen met dementie in collectief verband speciaal voor de woonlocatie ontworpen kleurplaten gaan inkleuren. Om daarmee de eigen creativiteit te stimuleren, het gevoel van eigenwaarde te versterken en het herkennen van het verleden en het beleven daarvan in groepsverband te activeren.
De kleurplaten bevatten herkenbare elementen en objecten uit de plaats waar zij woonachtig zijn zoals: bijzondere gebouwen als kerkgebouw, gemeentehuis, kasteel, boerderij of fabriek. Maar ook personen of monumenten uit de geschiedenis van de locatie. Bijzondere gebeurtenissen als kermis, bedevaart, carnaval. En verder thema’s uit de jaren vijftig en zestig omdat de ouderen die direct zullen herkennen.
Door de bijeenkomsten in een vast patroon en met enige regelmaat te laten plaatsvinden ontstaat niet alleen een continue stroom van cultuuroverdracht maar ook van een nieuwe vorm van sociaal samenzijn. Mensen die in vergelijkbare situaties verkeren ontmoeten elkaar, vinden steun bij elkaar en kunnen hun ervaringen in het omgaan met hun handicap met elkaar delen.

Erfgoedwandeling ‘PietertjesPad Vught’
Het mascottepad is een erfgoedwandeling door het erfgoed van, door en voor kinderen gemaakt.
Een voorbeeld hiervan is het Pietertjespad. Dit pad loopt door Vught en is een schatkaart gemaakt in samenwerking met groep 7 van basisschool De Springplank, het Vughts Museum, Bibliotheek Vught, DePetrus en getekend door Saskia van Oversteeg. Het werd mogelijk gemaakt door gemeente Vught, Erfgoed Brabant en Plaza Cultura.

Pietertje op avontuur met Isabella

Na de carnavalsvakantie starten in de gemeente Vught kunstlessen met een vleugje geschiedenis voor kids van 7 t/m 12 jaar.
Deze kunstlessen zijn een initiatief van Saskia van Oversteeg in samenwerking met het Vughts Museum, Stichting Fort Isabella Kazerne en Plaza Cultura.

Kinderen maken samen een beeldboek over Pietertje, Isabella en de geschiedenis van Fort Isabella o.a. als onderdeel van de Zuiderwaterlinie.
In samenwerking met de verschillende partners wordt vormgegeven aan het geschiedenis verhaal, dat kinderen gaan verbeelden met verschillende beeldende disciplines; zoals tekenen, schilderen, boetseren, druktechniek en fotografie.
Illustrator Saskia van Oversteeg verzorgt de beeldende lessen. Vrijwilligers van het Vughts Museum en Stichting Fort Isabellakazerne worden betrokken bij het vertellen en ervaren van het verhaal.

Opbouw
Door het jaar heen (start in 4 maart 2020) worden verschillende lesblokken van 5 weken aangeboden. Binnen één blok staan een beeldende kunstdiscipline en een onderwerp uit de geschiedenis van Fort Isabella centraal. Bij de start van ieder blok wordt een stukje geschiedenis gedeeld door vrijwilligers van het Vughts Museum of Stichting Fort Isabellakazerne.
Dit kan per blok wisselen in de vorm van een verhaal, een schilderij, materialen, een filmpje, een tentoonstelling. Vervolgens werken de kinderen, onder begeleiding van Saskia, hun ideeën en verhalen uit.

Informatie over Pietertje
Wie is Pietertje? Pietertje is een van leisteen gemaakt mannetje. Hij werd tijdens de laatste werkzaamheden in de Petruskerk in Vught gevonden. Waarschijnlijk is hij door één of meerdere bouwvakkers gemaakt tijdens een eerdere verbouwing. Hij is vernoemd naar Petrus, de naam van de kerk.
In een samenwerking tussen de Gemeente Vught, het Vughts Museum, Erfgoed Brabant, DePetrus, Plaza Cultura en Sas illustraties is in schooljaar 2018-2019 een schatkaart/wandelkaart voor en door kinderen in Vught gemaakt. Dit wandelpad heet Het Pietertjespad.

Inhoud verhaal Fort Isabella
Dankzij samenwerking met het Vughts Museum en Stichting Fort Isabella Kazerne is de geschiedenis van Fort Isabella over te dragen aan de kinderen.
Er is ervoor gekozen om de belangrijkste momenten in de geschiedenis als kernmomenten voor de lesblokken te nemen. In het laatste blok (oktober 2020) zal aandacht besteed worden aan Fort Isabella in het nu!
Met de hand van Saskia worden de resultaten van de kinderen tot een geheel geïllustreerd. Eind 2020 zijn alle werken van de kinderen verzameld en door Saskia bewerkt tot een totaal verhaal van “Pietertje op avontuur met Isabella”.

Deelname kinderen
Blok 1 – TEKENEN
wo 4 mrt in De Petrus. 11, 18, 25 Mrt, 1 apr bij Osteria Ciao Bella (Fort Isabella)
Blok 2 – BOETSEREN
wo 8, 15, 22 apr, 6, 13 mei bij Osteria Ciao Bella
Blok 3 – FOTOGRAFIE
wo 13, 27 mei, 3, 10, 17 juni bij Osteria Ciao Bella

Kosten: €22,50 per blok (€4,50 per les)
Tijden: 15.00 – 16.00 uur
Leeftijd: 7 t/m 12 jaar, Max 12 kinderen per blok.
Aanmelden/info: saskiavanoversteeg@sasillustraties.nl of via Sjors Sportief.

Wil je meedoen, maar zijn de lessen te duur?
Neem dan contact op met Heleen Korthals van Plaza Cultura via: heleen@plazacultura.nl