Prijzen:
Frans de Jong Prijs,
Kerstpostzegelontwerpwedstrijd.

Enkele opdrachtgevers:
Erfgoed Brabant,
Uitgeverij Malmberg,
Gemeente Vught,
Museum Helmond,
Vughts Museum,
Van Gogh Brabant.

Enkele referenties:
Gemeente Vught:
Saskia van Oversteeg van Sas illustraties, is een bevlogen en enthousiaste illustratrice en docente. Zij is ondernemend, betrokken, warm, positief en belangstellend.
Opdrachten vervult ze snel, goed en met uitstekende kwaliteit.
Als docente is ze leuk en vrolijk. Weet iedereen op eigen niveau uit te dagen en heeft altijd originele ideeën voor opdrachten.
Marijke de Jong, sr. communicatieadviseur gemeente Vught

Cursus illustreren:
Saskia geeft op een serieuze manier les en is kritisch, wat ervoor zorgt dat je echt iets leert en niet overal zonder meer om geprezen wordt. Ze stuurt je telkens een stapje verder zodat je jezelf gemakkelijker uitdaagt om een grens over te gaan. Ik heb regelmatig creatieve cursussen gevolgd maar Saskia blinkt uit als een echte leermeester. Ik leer veel van haar over illustreren en ondertussen ook over mezelf.
Hennie Verkuijlen

Workshop ‘illustreren als Fiep Westendorp’:
Op woensdag 12 oktober was Saskia van Oversteeg van Sas illustraties in bibliotheek Kaatsheuvel om de workshop “Illustreren als Fiep” te geven.
Ouders en grootouders waren natuurlijk ook welkom. Vanaf het begin was de sfeer heel leuk, de deelnemertjes waren enthousiast en vlijtig. Het viel mij met name op dat iedereen heel geconcentreerd bezig was en bezig bleef. Na 2 uur wilden ze eigenlijk nog doorgaan!
Complimenten voor Saskia voor de manier waarop zij de workshop presenteerde, de goede uitleg die ze gaf, de interactie met de kinderen [en ouders]. Kinderen rond deze leeftijd zijn vaak snel afgeleid en hebben dan geen interesse meer, maar bij deze workshop was dat absoluut niet het geval! De resultaten waren mooi en verschillend. Alle deelnemers waren supertrots op hun eindprodukt. Voor herhaling vatbaar!
Anjo van Oostrum, medewerker bibliotheek Kaatsheuvel

Workshop tekenen, schilderen, illustreren.
Onze derdejaars kader leerlingen voor het keuzevak tekenen, schilderen, illustreren hebben een workshop van Saskia Oversteeg van ‘Sas illustraties’ uit Vught gevolgd.

De les begon met een kort voostelrondje, de leerlingen kregen de kans om Saskia vragen te stellen over haar werk als illustrator. Saskia heeft vragen beantwoord als: “Naar welke school ben je geweest om illustrator te kunnen worden?” en “Wat is je favoriete kunstwerk?”. In het begin vonden onze leerlingen het nog een beetje spannend maar toen de opdracht werd uitgelegd kregen ze er allemaal erg veel zin in!

Leerlingen gingen tijdens deze workshop aan de slag met het ontwerpen van een personage. Dit personage zou in een later stadium in een omgeving komen te staan. Saskia legt op een boeiende manier uit hoe leerlingen een personage kunnen bedenken. De leerlingen startten met het opschrijven van steekwoorden die bij het personage passen. Is het bijvoorbeeld een jongen of een meisje? Jong of oud? Wat voor kleding zou hij of zij aan moeten hebben? Past de persoon in de omgeving die je geschetst hebt of is het juist een vreemd figuur? Ook legt ze uit hoe je het karakter van je personage kunt laten zien. Een rond gezicht geeft bijvoorbeeld een vrolijke uitstraling terwijl een hoekig gezicht een wat krachtigere uitstraling geeft. Is iemand rommelig dan kun je deze bijvoorbeeld warrig/krullend haar geven. Je kunt bij de schets van je personage bepaalde uiterlijke kenmerken overdrijven om karakter mee te geven.

Leerlingen gingen enthousiast aan het werk, Saskia heeft met iedere leerling gesproken en ze op weg geholpen met het bedenken van hun personage. Er kwamen uiteenlopende karakters uit, van dieren tot mensen en zelfs een boom als personage. Nadat de leerlingen een personage bedacht hebben heeft Saskia voorgedaan hoe je gemakkelijk accenten op dit personage kunt aanbrengen. Ze heeft een aantal technieken laten zien met inkt en kroontjespen en heeft ook laten zien hoe je dit figuur kunt inkleuren met ecoline.

De leerlingen hebben tijdens deze workshop erg hard gewerkt en vonden het zelfs jammer toen het tijd was om op te ruimen. De workshop heeft de leerlingen goed op weg geholpen met het bedenken en illustreren van hun personage.
Anouk Coppelmans, Sint Lucas Eindhoven.

Cursus ‘illustreer je eigen prentenboek’, Muzerije s’-Hertogenbosch:
‘Tijdens de cursus illustreren van Saskia van Oversteeg heb ik haar leren kennen als een fijn mens en een goede docent.
Ze geeft nuttige tips, luistert naar de wensen van de cursisten en past de lessen daar eventueel op aan. Haar positieve feedback helpt je het beste uit jezelf te halen, je Eigen stijl te ontdekken en kwaliteiten verder te ontwikkelen.
Al met al een prettig persoon om bij in de buurt te zijn!’
Kim

‘Ik heb genoten van de cursus ILLUSTREREN ! In je wekelijkse mail naar ons cursisten, met een opdracht of vast ergens over nadenken, schreef je ; “en morgen weer fijn illustreren!” Dat is precies zoals het voor mij was; Heerlijk morgen weer aan de slag!
Er is iets gaan kriebelen met de ontdekking beeld en tekst elkaar te laten inspireren.
Dat enthousiasme komt van jou.
Je luistert en kijkt naar het werk wat we samen bespreken. Bij ieder van ons zie je de eigenheid, de mogelijkheden, het bijzondere.
In september weer verder. Ik verheug me erop!’ Annelie

‘Illustreren, een uitdaging, leuk om te doen, geeft ontspanning en je gaat steeds beter kijken naar dingen.
Goede persoonlijke begeleiding en leuke opdrachten, gewoon een feestje.’
Mariolène

‘Dit jaar heb ik de cursus Illustreren van een prentenboek gevolgd. Ik heb genoten van de leuke lessen bij Saskia van Oversteeg. Saskia is zelf een ervaren illustrator waardoor ze je kundig en met enthousiasme bijstaat in de ontwikkeling van een mooie tekening.
Via verschillende tekentechnieken leert ze je om je eigen stijl te ontdekken. Ik vond het fijn dat er veel vrijheid was om de opdrachten op eigen manier in te vullen. De gezellige groep van cursisten maakten de cursus tot een wekelijks hoogtepunt waar ik steeds naar uit keek!’
Luciënne

‘Bij Sas in Muzerije in s’-Hertogenbosch, ben ik begonnen met illustreren. Sas weet iedereen op eigen niveau te begeleiden en precies de goede feedback te geven. Telkens vliegt de les voorbij, het is zo fijn, echt een zen-momentje in de week. De opdrachten zijn ook heel erg leuk en met de tips en expertise van Sas voel je gewoon dat je er weer iets moois van gaat maken. Sas, super bedankt voor je fijne lessen, ik ga er nog lang niet mee stoppen.’

Kunstenaarsvereniging ‘Het Bossche Palet’:
‘Saskia van Oversteeg kan iedereen op zijn of haar niveau begeleiden en houdt rekening met ieders kwaliteiten.
Je mag zelf aangeven in welk opzicht je verder wilt komen en geeft goede feedback op een opbouwende manier.
Ze is zelf een allround kunstenares, zodat ze alle disciplines en technieken goed beheerst en daarin les kan geven.
Als lid van Het Bossche Palet wordt onze groep door haar begeleid in een ontspannen en vertrouwde sfeer, zodat iedereen zich voelt aangesproken en tot goede prestaties komt.
Kortom ik spreek uit ervaring en kan haar zeker aanbevelen.’
Wil van der Rijt

‘Op donderdagavond krijgen we bij het Bossche Palet begeleiding van Saskia van Oversteeg.
Saskia weet met veel enthousiasme onze groep te activeren met verschillende onderwerpen en technieken.
Het gaat van tekenen met pen en inkt, portrettekenen, druppeltechniek etc.
Mocht je het niet weten altijd is er een gepassioneerde docente die je weer inzicht en advies geeft Het is een vreugde haar als begeleidster te mogen ervaren waar ieder van ons baat bij heeft.’
Ans van Beek

‘Saskia onze “Juf” van de experimentele groep laat ons regelmatig andere opdrachten uitvoeren, zoals ’n tekening gemaakt met behulp van krantenstroken van mijn kleinzoon, of drippainting, model-, en portrettekenen. Zij let op de juiste kleine dingen die je als cursist niet ziet.
Saskia is enthousiast en eerlijk in haar opbouwende kritiek. Met haar te werken is zeer ontspannend en gezellig.’
Max van Velthoven

‘Door Saskia, hoorde ik voor het eerst van Drippainting. Nooit gedacht dat dit echt mijn ” ding” zou worden…Nou vond ik het altijd al geweldig om al die kleuren te zien ” lopen” en mengen met elkaar…..maar dat dit zou leiden tot onvoorspelbare prachtige werkstukken…..dat is voor mij iedere keer weer een verrassing!
Met dank aan Saskia, die mij voor het eerst met deze techniek liet kennismaken.
Saskia als ‘juf’; zomaar wat woorden die in me opkomen: enthousiast en persoonlijke aandacht. Opbouwende, eerlijke kritiek. Zich steeds weer inlevend in wat je wilt bereiken, en van daaruit adviserend. Leuke ideeën met steeds weer andere technieken.
Verder is Saskia een hartelijk en gezellig persoon, waarbij je in een ontspannen sfeer kunt werken.’
Annelies van Mill

Verkoop tekening:
“Hallo Saskia, Vandaag mijn tekeningetje opgehaald. Hij is prachtig en ik ben er heel erg blij mee! Hij gaat hier een mooi plekje krijgen. Nogmaals bedankt! Groetjes, Karen Gerk”.

ABZ, Vught:
‘Dank voor je hele leuke enthousiaste en inspirerende wijze van lesgeven. Kom elke keer met veel plezier!’
Carletty

‘Ik vond het gisteren kei leuk!! Ik kon in bed niet stoppen met tekeningen bedenken!’
Wilma Verhoef

Workshop basisschool:
Saskia heeft bij ons, op basisschool De Lichtstraat, workshops tekenen gegeven aan drie leeftijdsgroepen. De kinderen waren allemaal heel betrokken en enthousiast. De workshops sloten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Er heerste veel rust tijdens de workshops, de kinderen waren zo gedreven bezig. Er was voldoende uitdaging en begeleiding.

Wij hebben al weer zin in de volgende ronde!

Chantal en Anita,

leerkrachten van basisschool De Lichtstraat in Vught

Kunstbeurs Petruskerk Vught:
“Leuk, heel leuk om je werk te hebben gezien! Hele mooie, Eigen stijl!”, Pia Arts.
“Saskia, je maakt heel mooi werk. Heel bijzonder, vooral met je verhalen erbij”, Lidy Persoons.
“Wat een mooie presentatie weer! Natuurlijk ken ik je werk en ook hier komt al jouw werk goed tot zijn recht!”, Tonny Roovers.
“Verfijnd, subtiel, creatief, vindingrijk. Kortom; je creëert zoals je bent!”, Ans van Beek.

Kunst en Boom’.
“Hallo Saskia, wat heb je weer een prachtig kunstwerk gecreëerd, en oorsprong van het tafereel onder de lindeboom op de lind waarin de mensen samen kwamen. Je hebt het echt heel verfijnd weergegeven Saskia hierin komt je kunstenaarschap volledig tot uiting wat wederom respect afdwingt. Hopelijk is het mooi weer zodat de tentoonstelling helemaal tot zijn recht komt op de grote lindeboom”.

“Het is een supermooie tekening, uiteraard in jouw verfijnde stijl. Leuk dat je die opdracht hebt mogen uitvoeren. Ik vind het een supergave tekening!”, Wil van de Rijt.

Opdracht tekening:

“Hallo Saskia, Een paard tekenen is één ding. Maar de gedetailleerdheid van het tekenen van al die kleine details in het tuig is een tweede. Knap dat je met het zien van een aantal foto’s tot dit resultaat hebt kunnen komen. Nogmaals dank voor de prachtige pentekening.”Hans Westendorp

De Aleph, Drunen:
‘Wat was het weer een bijzondere les van jou, Saskia! Ik hoop dat jij er ook zo van genoten hebt… Heb je je wel gerealiseerd wat je allemaal bij ons losgemaakt hebt? We zijn ons  aan de opdracht met Pallas Athene gaan hechten, op welke manier dan ook. Het heeft en grote verscheidenheid aan beeldmateriaal opgeleverd, verrassend voor iedereen. Bedankt.’
Marianne Verhulst

Sas geeft cursussen en workshops
Sas illustreert, schildert en tekent